Podnice za krevete
Izvori energije
 
 
 
podovi, parketi, laminati
 
kreveti bračni dječji
 
ormari
 
Parketi Galeković
 
 
 

Veni Vocalis d.o.o.

tečaj engleskog

 

energetski certifikat
 
 
   
 
 
danas je  

 
Nekretnine-prodaja.com   nekretnine prodaja početna
 
 
namještaj

Kreveti namještaj za spavaće sobe i odmor

Što je krevet?

Mjesto na kojem ćemo spavati, na kojem će se naše tijelo odmoriti i obnoviti, na kojem ćemo se psihički opustiti i utonuti u okrjepljujći san. No osim što mora biti naš «ležaj» krevet je komad namještaja izrađen brižljivo u raznim materijalima, moderan ili starinski, visok ili nizak, velik i raskošan ili standardnih mjera i funkcionalan, smješten u posebnu sobu ili, kako ponekad mora biti, funkcionalno uklopljen u prostor u kom se živi i radi.
Izgled kreveta i njegovo «mjesto» u kući kroz povijest su se mijenjali. Jednako tako kako se razlikuje način života među pojedinim epohama, kulturama i civilizacijama tako se razlikuju i navike spavanja pa onda i materijali i izgled kreveta. Svim ljudima zajedničko je, međutim, to da moraju spavati - potreba za snom jedna je najvažnijih i kad nije zadovoljena cjelokupni je naš tjelesni i duševni sustav ugrožen, gotovo jednako kao bez hrane ili vode.

Kako je nastao krevet?
Krevet je star koliko i čovjek, ali do današnjeg oblika razvio se postupno. Nije tešto zaključiti da je prvi ležaj naših predaka bilo pogodno udubljenje u tlu, naslaga lišća, suhe trave ili mahovine, kasnije možda krzno ili koža životinja.
No,čim su počeli graditi nastambe ljudi su zacjelo prostirali ležaj na pogodnom mjestu pod krovom, opet vjerovatno od slame ili kože i krzna. Koliko je trebalo da taj ležaj bude podignut sa zemlje, recimo na drvene potpornje ili bude obješen na užad, pa da se zapravo može govoriti o krevetu? Pripadnici nekih polunomadskih afričkih plemena i danas, naime, spavaju na samoj zemlji jednako kako i danas hodaju bosi.
Drevne civilizacije bliskog istoka već su poznavale ležaljke od laganog drveta i sl. savitljivih materijala, prekrivene tkaninom ili kožom, često ukrašene. Razlike u bogatstvu i položaju u zajednici uvjetovale su način i izgled ležaljki. U drevnoj se Kini spavalo na prostirkama od bambusa, tanjim ili debljim (slične se koriste i danas). Postojale su i ležaljke, niske i udobne, od laganog bambusa, koje su služile za sjedenje i ležanje (na što se često osvrće i suvremeni dizajn sofa i fotelja).
U antičkoj Grčkoj i kasnije Rimu, zahvaljujući vrlo civiliziranom stanovanju uopće, sjedilo se, ležalo i spavalo na mekanim jastucima, punjenim vunom i perjem ili mirisnim travama, a ležajevi i počivaljke bili su prekriveni plemenitim tkaninama. Barbari na sjeveru spavali su u to vrijeme, i još dugo nakon toga na kožama uz vatru ili na drvenim klupama.

Nakon propasti Rima slijedila su stoljeća burnih promjena, ratova i osvajanja, stapanja naroda i kultura. Na gravurama i crtežima iz srednjeg vijeka susrećemo nosiljke i raskošne šatore u kojima su se ležeći na kožama i jastucima odmarali plemići. Postoji reljef iz 12. st. koji prikazuje sluge kako na leđima nose sklopivi ležaj: drvena konstrukcija i zategnuti, propleteni konopci.
Ipak se može reći kako je u europskoj civilizaciji krevet rano zauzeo vrlo značajno mjesto u kućanstvu, odmah uz stol za blagovanje.Zasebne spavaće sobe bile su rijetkost sve do 17.st. i krevet se često nalazio u drugim prostorijama i koristio za sjedenje preko dana ili se, obrnuto, spavalo na drvenim klupama što su stajale uz zidove prostorije i služile za sjedenje. Zbog bolje zaštite od hladnoće prvi kreveti postavljani su uvijek uza zid, često u blizini peći, nekad u posebno zidane niše. Ako je krevet služio samo, ili uglavnom, za spavanje u bogatijoj kući bio je zatvoren sa uznožja i uzglavlja, odozgo također, poput kutije. Često su se takvi kreveti i s prednje strane mogli zatvoriti, najčešće teškom zavjesom ali i drvenim vratima (kao tzv. nizozemski kreveti-kutije iz 17.st.).

Krevet kakav poznajemo danas ?
Kad se krevet odmaknuo od zida nastao je, uskoro posvuda poznati, krevet na četiri stupa: masivni drveni stupovi nosili su konstrukciju kreveta te gornju konstrukciju od drveta na koju su na sve četiri strane bile obješene teške zavjese. Zavjese su služile kao zaštita od hladnoće i njima se prostor kreveta odvajao od ostatka prostorije.
Takav krevet postaje tada centralno mjesto kuće, dokaz bogatstva i statusa, često remek djelo majstora drvodjelaca. Najpoznatiji od svih takvih kreveta je Great bed of Ware, izrađen 1590.god. Taj krevet spominje Shakespeare a danas se čuva u Victoria and Albert Museumu u Londonu.
Kreveti na četiri stupa imali su masivna uzglavlja i stranice na koje je bila pričvršćena «podnica» od čvrsto isprepletenih konopa.
Kad se govori o povijesti i razvitku kreveta u Europi zapravo se govori o izmjenama i poboljšanjima upravo tog tipa kreveta, dok su «produženi» naslonjači (franc.chaise longue) i divani s jastucima, jednako kao i prijenosni kreveti i nosiljke sa baldahinima iz srednjeg vijeka, iako su služili za spavanje, zapravo su preteče današnjeg namještaja za sjedenje. Kreveti Wollbett.hr
oglasi

Pogledajte više o namještaju

madrac Madraci
saznajte sve o prirodnom latexu, njegovim prednostima, proizvodnji
bračni krevet Bračni krevet
saznajte kako izabrati bračni krevet da oba spavača buda zadovoljna i odmorena
kauč Kauč
saznajte kakav kauč možete i trebate nabaviti te gdje i kako obaviti kupnju
podnice Podnice
koliko su podnice bitne i čime doprinose pri spavanju, vrste podnica i mogućnosti
kreveti Kreveti
saznajte kakav bi okvir kreveta treba o biti sve o vrstama okvira kreveta, povijesti i ponudi
 
madrac Krevet sa kutjiom za posteljinu
Krevet sa prostorom, kutijom za posteljinu
madrac Jastuci
savjeti i preporuke za odabir jastuka, antialergijski, anatomskih
   
   


Zdravi san savjeti za spavanje
savjeti za zdravo spavanje, ne pušite barem pola sata prije spavanje
Farbanje drvenog namještaja
savjeti za bojanje odnosno pripremu prje farbanja, odabir boja za drvo, šablone
Zidne police
-kako napraviti police, potrebni materijal, cijena
Tapete
-izbor i mješanje stilova tapeta, naučite osnove o kupnji i odabiru tapeta
Interijeri
namještaj za uređenje interijera na jednom mjestu
Dječje sobe
savjeti za uređenje dječje sobe za igru
Spavaće sobe
spavaće sobe, ideje za kupnju namještaja, raspored, cijene i organizacija potrošnje
Dnevne sobe
dnevne sobe, uređene i opremanje, namještaj
   

Savjeti i članci za kupnju , prodaju i uređenje interijera nekretnina, ličenje, bojanje, uređenje, stilovi i uzorci

zidne police zdravo spavanje
kauč kupnja savjeti uređenje prostorije za vježbanje
organizacija, uređenje ormara uređenje dječje sobe za igru