Podnice za krevete
Izvori energije
 
 
 
podovi, parketi, laminati
 
kreveti bračni dječji
 
ormari
 
Parketi Galeković
 
 
 

Veni Vocalis d.o.o.

tečaj engleskog

 

energetski certifikat
 
 
   
 
 
danas je  

 
Nekretnine-prodaja.com   nekretnine prodaja početna
 
 
namještaj

Madraci od prirodnog latexa

Što je latex?

Latex kao sirovina jeste mliječnobijela tekućina koja se sastoji od čestica gume raspršenih u vodi. Za proizvodnju latex pjene za izradu komponenti za industriju kreveta i industriju namještaja koriste se podjednako prirodni i sintetički latex kao i njihove mješavine.
Prirodni latex
Prirodni latex se dobiva od drveta kaučukovca, Hevea brasiliensis. Kaučukovac potječe iz Brazila (otud nosi ime brasiliensis), i latex je najprije sakupljan sa stabala u prašumama Amazone, i to već sedamdesetih godina 19.st. Krajem 19.st. Britanci su podigli prve plantaže kaučukovca u Maleziji (uz pomoć botaničara Botaničkog Vrta u Singapuru). Danas su Malezija, Tajland i Indonezija zemlje sa najvećom proizvodnjom lateksa u svijetu, a po broju plantaža slijede ih Vijetnam, Indija, Kamerun i Obala Slonovače.
Prirodni lateks dobiva se zarezivanjem tanke trake kore stabla - niz rez u tankom mlazu curi tekućina i skuplja se satima u niže postavljenu posudu. Ta bijela tekućina, izgledom slična kravljem mlijeku, sadrži otprilike 60% vode, 35% gume i 5% bjelančevina, šećera, aminokiselina, mineralnih soli, enzima i nešto ugljikohidrata. Amonijak se dodaje u maloj koncentraciji kako bi se tekućina sačuvala od bakterija i koagulacije. Tekućina zatim prolazi proces centrifuge kako bi se izdvojio suhi sadržaj gume i time, ustvari, sok drveta bude pretvoren u sirovinu pogodnu za daljnju preradu.
Čestice gume u prirodnom lateksu su polimeri, i to veliki, nastali nizanjem istovjetnih sićušnih molekula monomernog izoprena . Zato je kemijski naziv prirodne gume poliizopren.

Sintetički latex
Usljed nestašice prirodne sirovine za izradu gume tijekom Drugog svjetskog rata američka vlada je potaknula program proizvodnje sintetičke gume što je bio “drugi početak” suvremene industrije gume u svijetu.
Sintetička guma proizvodi se od dva monomera (butadiena i styrena) kemijskim procesom emulzijske polimerizacije.
madraci
Prednosti lateksa u izradi madraca, jastuka i ostalih komponenti sustava za spavanje
Jezgre madraca od latex pjene ili gumene pjene (što je također naziv u upotrebi) sastoje se od tvrđe ili mekše pjenaste strukture koju čine molekule gume. Po podrijetlu sirovine latex jezgre su mahom mješavine prirodnog i sintetičkim putem dobivenog latexa.
Unutarnju strukturu otvorenih ćelija, koja sadrži milijarde minijaturnih mjehurića zraka, zapravo sačinjavaju molekule gume koje reagiraju poput bezbrojnih mikroskopskih opruga.
Rezultat svega je visokoelastični materijal, nenadmašne točkaste elastičnosti i sposobnosti ravnomjernog raspoređivanja pritiska, što kod spavanja pruža tijelu optimalnu potporu. Ovako izuzetna fizička svojstva latexa kao materijala za madrace nadopunjuju izvrsne higjenske i mikrobiološke karakteristike.
Latex pjena je, naime, antibakterijski materijal u kojem također nema ni gljivica niti bilo kojih mikroorganizama a da se nikakvi pesticidi ne koriste tijekom njegove proizvodnje.
Milijuni međusobno povezanih mikroskopski sitnih zračnih komora u latex spužvi osiguravaju izvrsnu regulaciju topline, optimalno propuštanje pare i vlage te stalnu cirkulaciju zraka. K tomu, latex jezgre madraca mahom imaju posebne šupljine i horizontalne kanale za prolazak zraka i ventilaciju. Svako pomicanje tijela spavača tijekom sna ustvari stvara efekt pumpanja zraka i time njegovu cirkulaciju.
EuroLATEX ECO-standard za jezgre od latex pjene nastao je pod pokroviteljstvom Udruženja europskih proizvođača lateksa, u suradnji sa jednim od vodećih europskih instituta, institutom TFI (Deutsches Teppich-Forschungs Institut, Aachen, Njemačka). Taj ECO-standard definira maksimalne dozvoljene vrijednosti za zdravlje štetnih tvari koje bi se mogle pojaviti u latex proizvodima kao ostaci procesa proizvodnje. ECO-standard je zasnovan na rezultatima znanstvenih ispitivanja kao i na ranijim standardima.
Štetne tvari na koje se ovaj ECO-standard odnosi su:
• teški metali
• nitrati
• pesticidi
• otapala
• isparljivi organski sadržaj

Važnost euroLATEX ECO-standarda priznata je od strane Europske komisije time što je rečeni standard uvršten u Odluku Europske komisije 2002/740/EC koja “utvrđuje dopunjene i ispravljene ekološke kriterije za dodjelu Community eco-label oznake za madrace za spavanje”. EuroLATEX vjeruje da ovaj standard predstavlja konačni korak u postizanju potpune kvalitete spavanja kad su latex madraci u pitanju.
Latex madraci Wollbett.hr
oglasi

Pogledajte više o namještaju

madrac Madraci
saznajte sve o prirodnom latexu, njegovim prednostima, proizvodnji
bračni krevet Bračni krevet
saznajte kako izabrati bračni krevet da oba spavača buda zadovoljna i odmorena
kauč Kauč
saznajte kakav kauč možete i trebate nabaviti te gdje i kako obaviti kupnju
podnice Podnice
koliko su podnice bitne i čime doprinose pri spavanju, vrste podnica i mogućnosti
kreveti Kreveti
saznajte kakav bi okvir kreveta treba o biti sve o vrstama okvira kreveta, povijesti i ponudi
 
madrac Krevet sa kutjiom za posteljinu
Krevet sa prostorom, kutijom za posteljinu
madrac Jastuci
savjeti i preporuke za odabir jastuka, antialergijski, anatomskih
   
   


Zdravi san savjeti za spavanje
savjeti za zdravo spavanje, ne pušite barem pola sata prije spavanje
Farbanje drvenog namještaja
savjeti za bojanje odnosno pripremu prje farbanja, odabir boja za drvo, šablone
Zidne police
-kako napraviti police, potrebni materijal, cijena
Tapete
-izbor i mješanje stilova tapeta, naučite osnove o kupnji i odabiru tapeta
Interijeri
namještaj za uređenje interijera na jednom mjestu
Dječje sobe
savjeti za uređenje dječje sobe za igru
Spavaće sobe
spavaće sobe, ideje za kupnju namještaja, raspored, cijene i organizacija potrošnje
Dnevne sobe
dnevne sobe, uređene i opremanje, namještaj
   

Savjeti i članci za kupnju , prodaju i uređenje interijera nekretnina, ličenje, bojanje, uređenje, stilovi i uzorci

zidne police zdravo spavanje
kauč kupnja savjeti uređenje prostorije za vježbanje
organizacija, uređenje ormara uređenje dječje sobe za igru