Podnice za krevete
Izvori energije
 
 
 
podovi, parketi, laminati
 
kreveti bračni dječji
 
ormari
 
Parketi Galeković
 
 
 

Veni Vocalis d.o.o.

tečaj engleskog

 

energetski certifikat
 
 
   
 
 
danas je  

 
Nekretnine-prodaja.com   nekretnine prodaja početna
 
 
nekretnine gradovi
 članci, tekstovi, novosti

Uređenje prostorija soba za vježbanje

Savjeti za uređenje prostorije za vježbanje yoge, pilatesa i dr.

Prostorija za vježbanje se sve više nameće kao standard pri stambenoj izgradnji u današnje vrijeme. Tome je uvelike pridonjela popularizacija joge i pilatesa, koji više nisu samo novi oblik fizičke aktivnosti, već životni stil. Kada govorimo o prostorijama za vježbanje, više ne govorimo o garažama i podrumima koji se ne koriste, pa se u njih postavljaju sprave za vježbanje, već o prostorijama koje su ravnopravne klasičnim životnim prostorima.

U jogi i pilatesu nezaobilazne su vježbe disanja, pa je nužno da je prostorija prozračena; pluća će vam biti zahvalna. Obzirom da se većina vježbi izvodi na podu, nužno je da su podovi prostora vrlo čisti i uredni, kako ne bi došlo do udisanja prašine. Prostoru u kojem se vježba potrebno je osigurati minimalno direktno osunčanje od 2 sata dnevno, što će uvelike pomoći pri održavanju bakteriološke higijene prostora.
Tijekom vježbanja dolazi do znojenja, pa je potrebno zagrijati prostoriju na ugodnu sobnu temperaturu (posebno zimi), da se ne bi prehladili. Također osigurajte da nema propuha. Nikako nije preporučljivo vježbati u prostoriji u kojoj je uključen klima uređaj, čak niti ljeti. Dodatna toplina u prostoru će vam dobro doći; potaknuti će dodatno znojenje čime će se iz tijela izbaciti toksini.

Osim čistoće prostora, važna je i atmosfera koja vlada u prostoriji u kojoj vježbate. Već su drevne civilizacije poznavale utjecaj boja na čovjeka i njegovo raspoloženje. Odabir boja, koje će te koristiti kako pri uređenju životnog prostora tako i prostorije za vježbanje, je izuzetno bitan. Dobar izbor boja će vam olakšati vježbanje, dok će vam pogrešan uvelike otežati.

Crvena i narančasta boja su tople boje, a odgovaraju prvim dvjema čakrama, Muladhara i Svadhistana čakri. To su boje životne energije, te stimuliraju osjećaj topline.

Trećoj čakri (Manipura chakra) odgovara žuta boja. Simbol je pameti i razuma. To je boja koja asocira na svjetlost, te zrači pozitivnom energijom.
Zelena i plava boja su boje četvrte (Anahata chakra) i pete čakre (Vishuddha chakra). Spadaju u hladne boje. One smiruju i opuštaju živčani sustav i srce, te su kao takve potpuna suprotnost crvenoj i narančastoj.

Ajna chakra je šesta čakra, a boja koja joj odgovara je indigo.
Posljednja je Sahasrara chakra, kojoj odgovara ljubičasta boja.
Ovisno o prostoru i efektu koji u njemu želite postići, odaberite hladnije ili toplije boje.
Hladne boje pogodne su za prostor u kojem želite ostvariti dojam opuštenosti i smirenosti, dok će tople boje stimulirati osjećaj topline i aktivnosti.
Boju koristite u blažim tonovima, kako ne bi zavladala prostorom. Također ju možete koristiti u formi detalja (svjetiljka, slika, jastuk, obojan samo segment zida i sl.) Strop ostavite bijel; to će vašoj prostoriji dati dojam visine.

Prostor u kojem vježbate mora prvenstveno biti ugodan vama, pa prema tome nemojte zanemarivati svoje želje. Pokušajte ih uskladiti sa našim savjetima. Uspješno vježbanje neće izostati.

Članak napisala Irena Bartolec Bodyelement Yoga Studio.

Pogledajte više o uređenju i opremanju

uređenje interijera Uređenje interijera
savjeti za pomoć pri odabiru boja za zidove, tonovi, nijanse i raspoloženje
uređenje doma Uređenje doma
savjeti za uređenje i opremanje doma, trikovi naučite o osnovim elementima ljepote pri uređenju doma - linije, oblik, boja i tekstura
ličenje soba Ličenje soba
savjeti koji opisuju brzi i lagan način za makeover doma za proljeće


 

Savjeti i članci za kupnju , prodaju i uređenje interijera nekretnina, ličenje, bojanje, uređenje, stilovi i uzorci

zidne police zdravo spavanje
kauč kupnja savjeti uređenje prostorije za vježbanje
organizacija, uređenje ormara uređenje dječje sobe za igru